Cambridge IELTS 17 Reading Test 4

Part 1 Questions

Questions 1-6

Choose TRUE if the statement agrees with the information given in the text, choose FALSE if the statement contradicts the information, or choose NOT GIVEN if there is no information on this.

1. Many Madagascan forests are being destroyed by attacks from insects.

2. Loss of habitat has badly affected insectivorous bats in Madagascar.

3. Ricardo Rocha has carried out studies of bats in different parts of the world.

4. Habitat modification has resulted in indigenous bats in Madagascar becoming useful to farmers.

5. The Malagasy mouse-eared bat is more common than other indigenous bat species in Madagascar.

6. Bats may feed on paddy swarming caterpillars and grass webworms.

Questions 7-13

Complete the table. Write ONE WORD ONLY from the text in each gap.

The study carried out by Rocha's team

Aim

  • to investigate the feeding habits of bats in farmland near the Ranomafana National Park

Method

  • ultrasonic recording to identify favourite feeding spots
  • DNA analysis of bat 7.

Findings

  • the bats

    – were most active in rice fields located on hills

    – ate pests of rice, 8. , sugarcane, nuts and fruit

    – prevent the spread of disease by eating 9. and blackflies

  • local attitudes to bats are mixed:

    – they provide food rich in 10.

    – the buildings where they roost become 11.

    – they play an important role in local 12.

Recommendation

  • farmers should provide special 13. to support the bat population

Part 2 Questions

Questions 14-18

Reading Passage 2 has six paragraphs, A-F.
Which paragraph contains the following information?
Choose the correct letter.

A B C D E F
14. an explanation of the need for research to focus on individuals with a fairly consistent income
15. examples of the sources the database has been compiled from
16. an account of one individual’s refusal to obey an order
17. a reference to a region being particularly suited to research into the link between education and economic growth
18. examples of the items included in a list of personal possessions
Questions 19-22

Complete the summary.

Write ONE WORD ONLY from the text in each gap.

Demographic reconstruction of two German communities

The database that Ogilvie and her team has compiled sheds light on the lives of a range of individuals, as well as those of their 19. , over a 300-year period. For example, Ana Regina and Magdalena Riethmüllerin were reprimanded for reading while they should have been paying attention to a 20. . There was also Juliana Schweickherdt, who came to the notice of the weavers’ guild in the year 1752 for breaking guild rules. As a punishment, she was later given a 21. . Cases like this illustrate how the guilds could prevent 22. and stop skilled people from working.

Questions 23 and 24

Choose TWO correct answers.

Which TWO of the following statements does the writer make about literacy rates in Section B?

Questions 25 and 26

Choose TWO correct answers.

Which TWO of the following statements does the writer make in Section F about guilds in German-speaking Central Europe between 1600 and 1900?

Part 3 Questions

Questions 27-32

Reading Passage 3 has seven paragraphs, A-H.
Which paragraph contains the following information?

Choose the correct letter.
NB You may use any letter more than once.

A B C D E F G H
27. a reference to earlier examples of blindfold chess
28. an outline of what blindfold chess involves
29. a claim that Gareyev’s skill is limited to chess
30. why Gareyev’s skill is of interest to scientists
31. an outline of Gareyev’s priorities
32. a reason why the last part of a game may be difficult
Questions 33-36

Choose TRUE if the statement agrees with the information given in the text, choose FALSE if the statement contradicts the information, or choose NOT GIVEN if there is no information on this.

33. In the forthcoming games, all the participants will be blindfolded.

34. Gareyev has won competitions in BASE jumping.

35. UCLA is the first university to carry out research into blindfold chess players.

36. Good chess players are likely to be able to play blindfold chess.

Questions 37-40

Complete the summary. Write ONE WORD ONLY from the text in each gap.

How the research was carried out

The researchers started by testing Gareyev’s 37. ; for example, he was required to recall a string of 38. in order and also in reverse order. Although his performance was normal, scans showed an unusual amount of 39. within the areas of Gareyev’s brain that are concerned with directing attention. In addition, the scans raised the possibility of unusual strength in the parts of his brain that deal with 40. input.